Bewegen zonder pijn

Artrose is een groot maatschappelijk probleem. Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders hebben op dit moment te kampen met de aandoening. Een echte behandeling is er niet. Medicatie is enkele gericht op pijnbestrijding en ook een gewrichtsvervanging is eigenlijk slechts een tijdelijke oplossing, omdat een protheses aan slijtage onderhevig is.

Artrose is een complexe aandoening aan de gewrichten, waarbij het verouderen van kraakbeen een voorname rol spelt. Kraakbeencellen maken normaliter soepel en glad kraakbeen aan. Gedurende het ouder worden zijn de cellen daar echter minder goed in staat en wordt het kraakbeen van slechtere kwaliteit en ontstaat artrose. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Artrose en het verlies van kraakbeen in de gewrichten zorgt voor veel pijn en ongemak, waardoor pijnstilling of een gewrichtsprothese noodzakelijk is. Het Maastrichtse onderzoeksteam heeft in het laboratorium ontdekt hoe verlies van gezond kraakbeen voorkomen kan worden.

Het pionierende onderzoek  leidde tot de ontdekking van een specifieke stof die ervoor kan zorgen dat kraakbeen soepel blijft. Als iemand artrose-klachten krijgt, zou  preventief deze stof toegediend kunnen worden en artrose kunnen afremmen. In het nieuwe onderzoeksproject gaan de onderzoekers hun vermoedens verder toetsen in de praktijk. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een specifieke ontstekingsremmer, naast pijnstilling, ook een gunstig effect heeft op de gezondheid van kraakbeencellen. Ook dit zullen de wetenschappers onder leiding van Prof. Dr. Lodewijk van Rhijn,
Dr. Tim Welting en Dr Pieter Emans nader gaan bestuderen in het project 'Bewegen zonder pijn' dat door een donatie van Stichting De Weijerhorst wordt gesteund.

Start: December 2017
Gedoneerd bedrag: € 1.500.000
Projectsupervisie: Prof. dr. Lodewijk van Rhijn